Ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου σε καλωσορίζει στη Μήλο, ένα νησί πασίγνωστο από τα χρόνια της Νεολιθικής περιόδου. Η διαδεδομένη χρήση του οψιδιανού (ηφαιστειακό πέτρωμα πολύ σκληρό, μαύρου χρώματος με γυάλινη μορφή, «ορυκτή ύαλος») και ο ορυκτός της πλούτος την κατέστησαν σημαντικό εμπορικό κέντρο από τους προϊστορικούς χρόνους. Πολλά εργαλεία από οψιδιανό που βρέθηκαν στην Πελοπόννησο , στην Κρήτη και στην Αίγυπτο μαρτυρούν σημαντικές εμπορικές σχέσεις.

Σημαντική και η αρχαϊκή περίοδος για τη Μήλο, το αποδεικνύουν οι τελειότεροι για την εποχή εκείνη (6ος και 7ος αιώνας π.Χ.) αμφορείς, αγγεία, πήλινα ειδώλια και ψηφιδωτά. Η Φυλακωπή – πρωτοκυκλαδικό κέντρο – αναπτύχθηκε στους μινωικούς και μυκηναϊκούς χρόνους και θεωρείται μια από τις πρώτες πόλεις τις Ευρώπης. Την Ρωμαϊκή εποχή χτίζεται το "μαρμάρινο θέατρο" σε μια περιοχή με εκπληκτική θέα, πάνω από την αρχαία πόλη του Κλήματος.

Ο Χριστιανισμός κάνει την εμφάνισή του στη Μήλο τον 1ο αιώνα μ.Χ. και για την προστασία των πιστών της δημιουργούνται οι Κατακόμβες που λειτούργησαν μέχρι τον 5ο αιώνα μ.Χ. μοναδικές στον Ελλαδικό χώρο. Οι Κατακόμβες μνημείο σημαντικό, όπως αυτές των Αγίων Τόπων και της Ρώμης, εξασφάλισαν την τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων, την ταφή των νεκρών και έγιναν καταφύγιο στην εποχή των διωγμών των Χριστιανών από τους Ρωμαίους.

Ο Αδάμαντας, το πρώτο χωριό που θα συναντήσει ο επισκέπτης, το λιμάνι του νησιού που χτίστηκε από Κρήτες που έφτασαν εδώ από τα Σφακιά κυνηγημένοι από τους Τούρκους το 1824. Τα σπίτια που ξεκουράζονται γύρω-γύρω από τον μικρό λόφο, με τις αυλές τους και τους ασβεστωμένους τοίχους τους θα σας κερδίσουν με την πρώτη ματιά. Στον Αδάμαντα θα συνδυάσετε την ξεκούραση και την ηρεμία με την έντονη νυχτερινή ζωή. Μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, μπάνγκαλόους, επιπλωμένα διαμερίσματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια, θα σας εξασφαλίσουν μια ευχάριστη διαμονή σε φιλόξενο και προσεγμένο περιβάλλον. Εστιατόρια, καφέ, ουζερί, ψησταριές και σουβλατζίδικα κλείνουν τον κύκλο της περιήγησης στις γεύσεις και στην απόλαυση.

Οι παραλίες που μπορεί να επισκεφθείτε κάνοντας τον περίπατό σας είναι η Λαγκάδα στα δεξιά όπως κοιτάμε τη θάλασσα και η παραλία του Παπικινού στον δρόμο προς το Αεροδρόμιο. Το επίνειο της Μήλου μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις σας με επιλογές που "κρατούν" το κέφι ψηλά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

 

 

Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Πλάκα, που χαρακτηρίζεται από την γνήσια νησιώτικη αρχιτεκτονική της και την άπλα της προς το γαλάζιο του Αιγαίου. Μαζί με τις Πλάκες, χαμηλότερα, κρατούν το μεσαιωνικό κάστρο της Μήλου, αραξοβόλι των Πιλότων ‘’πλοηγών πλοίων’’, ξακουστών και περιζήτητων σ’ όλη την Δυτική Ευρώπη. Αξίζει ν’ απολαύσει κανείς το ηλιοβασίλεμα από το Κάστρο ή τα Μάρμαρα (αυλή της εκκλησίας της Κορφιάτισσας) και μπορεί να κάνει βόλτα στα στενά σοκάκια της και να δοκιμάσει τις υπέροχες γεύσεις στα ταβερνάκια της. Η Παναγία η Θαλασσίτρα –προστάτιδα των ναυτικών- χτισμένη σ’ ένα από τα πιο όμορφα σημεία του νησιού, η Κοίμηση της Θεοτόκου και η καθολική εκκλησία της Παναγίας των Ρόδων ‘’Ροζάρια’’ συμπληρώνουν την ξενάγησή σας.

Το Αρχαιολογικό και το Λαογραφικό μουσείο με τα εκθέματά τους που αντικατοπτρίζουν όλη την ιστορία του νησιού, όπως και η επίσκεψή σας στο Καταφύγιο του Φλάρη θα σας ταξιδέψουν στην μακρινή όσο και την πρόσφατη ιστορία του νησιού. Όμως Μήλος δεν είναι μόνο ο Αδάμαντας κι η Πλάκα. Η γνωριμία σας με την Τρυπητή το χωριό με τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους, τις Κατακόμβες, το Αρχαίο θέατρο και τον χώρο που βρέθηκε η Αφροδίτη -πριν πάρει το δρόμο για το μεγάλο ταξίδι μέχρι το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι- από την μια και με την γραφικότητα και την πανοραμική της θέα στον κόλπο του Αδάμαντα από την άλλη θα σας μείνει αξέχαστη. Το οδοιπορικό συνεχίζεται στον Τριοβάσαλο και στον Π.Τριοβάσαλο μέσα από την φιλοξενία των ανθρώπων τους που θα σας κάνουν να νοιώσετε ….σαν στο σπίτι σας!

Πρώτη μεσαιωνική πρωτεύουσα της Μήλου ήταν η Ζεφυρία, μικρό χωριουδάκι σήμερα στο δρόμο για το Παλιοχώρι και την Αγία Κυριακή. Τα Πολλώνια βρίσκονται στο Β.Α. άκρο του νησιού, γραφικό ψαροχώρι που μπορείτε να απολαύσετε την θάλασσα και τις ανέσεις που δίνει ένα καλά οργανωμένο παραθεριστικό κέντρο. Τους καλοκαιρινούς μήνες ξυπνούν από την νάρκη τους οι παραθαλάσσιοι οικισμοί με τις όμορφες ακρογιαλιές τους που ντύνονται με ζωντάνια και χρώματα για να σας υποδεχτούν. Το Παλιοχώρι, η Αγία Κυριακή, ο Προβατάς, το Κλήμα, ο Μύτακας, ο Αγ. Κων/νος, τα Μαντράκια, ο Φυροπόταμος, η Πλάτιενα, η Πάχαινα, ο Εμπουριός, κ.α. αξίζουν την προσοχή σας…

Τις εβδομήντα πανέμορφες ακρογιαλιές μας …δυστυχώς δεν μπορείτε να τις πάρετε μαζί σας παρά μόνο σαν γλυκιά ανάμνηση…

Κι αν η ανάμνηση θέλει θύμησες, μην ξεχάσετε να αγοράσετε αναμνηστικά και είδη λαϊκής τέχνης καθώς κι εκλεκτά προϊόντα του νησιού όπως πιταράκια, κριθαρένια κουλούρια, ξερό τυρί, ξυνομυζήθρα, τουλουμοτύρι, γλυκό του κουταλιού «κουφέτο», αλμυρό πελτέ –ντοματοζούμι- όμορφα δώρα που συνοδεύουν τις αναμνήσεις και τις διηγήσεις σ’ αυτούς π’ αγαπάτε.

Οι Μηλιοί σας καλούν στα πανηγύρια τους που διοργανώνουν και σε πολλά από αυτά θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε παραδοσιακούς μεζέδες, κρασί και να χορέψετε με νησιώτικη μουσική.

Αυτά γίνονται στις παρακάτω ημερομηνίες:

50 μέρες μετά το Πάσχα στην Aγία Tριάδα, στον Aδάμαντα
30 Iουνίου στους Aγίους Aναργύρους
6 Iουλίου στην Aγία Kυριακή
16 Iουλίου στην Aγία Mαρίνα, στο Xάλακα
19 Iουλίου στον Προφήτη Hλία, στο Xάλακα και στην Kώμια
21 Iουλίου στην Aγία Mαρκέλλα, στον Kήπο
25 Iουλίου στην Aγία Παρασκευή, στα Πολλώνια
26 Iουλίου στον Άγιο Παντελεήμονα, στα Πλακωτά και στον Kόρφο
31 Iουλίου Πρόοδος του Tιμίου Σταυρού, στο Γολγοθά στις Πλάκες
5 Aυγούστου της Mεταμορφώσεως, στον Παρασπόρο
14 Aυγούστου στην Kοίμηση της Θεοτόκου, στη Zεφυρία
15 Aυγούστου στην Kοίμηση της Θεοτόκου ή Άγιο Xαράλαμπο Aδάμαντα
17 Aυγούστου στον Άγιο Φλώρο, στην Kώμια
22 Aυγούστου στην Παναγία τη Γιάτρισσα, στην Kώμια
22 Aυγούστου στην Παναγία του Kήπου
22 Aυγούστου στην Παναγία τη Φανερωμένη, στην Tρυπητή
26 Aυγούστου στον Άγιο Φανούριο, στα Πολλώνια
28 Aυγούστου στον Άγ. Iωάννη τον Πρόδρομο, στις Aγριλιές και στον Προβατά
29 Aυγούστου στον Άγιο Aλέξανδρο, στου Kατσούλη
31 Aυγούστου του Παντοκράτορα, στο Mύτακα
6 Σεπτεμβρίου στον Άγιο Σώστη, στον Προβατά
7 Σεπτεμβρίου στην Παναγία την Eλεούσα, στα Ψαθάδικα
8 Σεπτεμβρίου στην Παναγία την Kορφιάτισσα, στην Πλάκα
13 Σεπτεμβρίου του Σταυρού, στα Kανέρια
16 Σεπτεμβρίου στην Aγία Σοφία, στο Xάλακα
25 Σεπτεμβρίου στον Άγιο Iωάννη, στο Xάλακα

Επικοινωνία

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε για να ρωτήσετε την διαθεσιμότητα για κάποιο από τα καταλύματα μας είτε για επιπλέον πληροφορίες, χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα: